“Be smart and start” je seminar o preduzetništvu i karijernom razvoju, koji se već četvrtu godinu održava u Nišu, u organizaciji AEGEE-Niša. Ove godine, seminar je održan u Startap centru, na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu, a po prvi put seminar je trajao tri dana, 10, 11. i 12. maja.

Seminar uvek za sobom ostavi pozitivne reakcije, zadovoljne učesnike sa novim znanjima i prijateljstvima, a tako je bilo i ove godine. Preko četrdeset studenata, srednjoškolaca i ljudi sa idejom da pokrenu svoj biznis, tri dana je učilo o preduzetništvu, marketingu, ekonomiji i menadžmentu, od uspešnih predavača iz raznih kompanija i organizacija. Nakon toga su imali prilike da pokažu svoje znanje i ideje u grupnom radu koji je ocenjivao žiri. Njihov trud i predanost organizacija AEGEE-Niš nagradila je sertifikatima, simboličnim poklonima i nagradama sponzora.

event@2x

O seminaru

Seminar “Be smart and start” posvećen je preduzetništvu i razvoju karijere. Prvi put je organizovan 2013. godine, nakon čega je usledila pauza do 2017, kada je organizacija ovaj seminar uvrstila u projekte koji se sprovode svake godine. Seminar se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela – predavanja uspešnih ljudi, lidera i preduzetnika, i zatim rada učesnika na osmišljavanju biznis projekta. Timovi imaju relativno malo vremena da se upoznaju, iznesu svoje ideje, osmisle projekat, podrže ga argumentima i primerima iz života, a zatim i spreme javni nastup, gde će svoju ideju za biznis predstaviti stručnom žiriju. To predstavlja pravi izazov za njih, izaći iz zone komfora, stati ispred svog projekta i ubediti sve da je isplativ, koristan i pre svega – originalan. Upravo to je ono što naša organizacija želi da postigne – motivisati mlade ljude i dati im priliku da se pokažu.

„Napravio si prvi korak ka uspehu kada odbiješ da budeš zarobljenik okruženja u kojem si se prvobitno našao.“  – Mark Kejn

55


Kako je sve to izgledalo ove godine

Agenda

Prvi i drugi dan seminara bili su namenjeni predavanjima i interaktivnim razgovorima sa predavačima koji su nam došli iz raznih organizacija i kompanija, dok je treći dan bio “praktični” dan, rezervisan za osmišljavanje projekata kroz timski rad, uz ocenjivanje žirija.

59771675_1321105751378586_5735506564098293760_n

Predavači

Maja Virijević – Regionalna razvojna agencija “Jug”

Maja je završila Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP u Kruševcu. Diplomirani je ekonomista i pored formalnog obrazovanja, poseduje i sertifikate iz nekoliko obuka o mentorstvu i preduzetništvu. Takođe poseduje i zavidno znanje iz oblasti marketinga i finansijskog poslovanja i konsaltinga. U periodu od pet godina realizovala je oko 50 treninga/obuka iz oblasti preduzetništva, na kojima je obučila više od 500 polaznika. Trenutno je zaposlena u RRA “Jug” u Nišu.

Nevenka Vojvodić-Miljković – Erste banka Srbija

Nevenka je diplomirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Trenutno je na poziciji direktora filijale Erste banke Srbije u Nišu, sektor prodaje za stanovništvo, mala preduzeća i preduzetnike.

Bratislav Bojić – No limit hub

Bratislav je jedan od osnivača organizacije No limit hub koja se bavi osnaživanjem preduzetništva i povezivanjem StartUp i IT zajednice u Nišu. Do sada je organizovao 20 događaja na temu pokretanja i menadžmenta biznisa, kao i 4 konferencije namenjene programerima i IT preduzetnicima. Ima višegodišnje iskustvo u oblasti marketinga, komunikacija i event menadžmenta. Trenutno radi kao Chief Marketing Officer u digitalnoj agenciji Product Hive, i kao predavač na kursu digitalnog marketinga u centru za IT i digitalne medije Kapital Software.

Miodrag Ilić – Agencija za privredne registre Niš

Miodrag Ilić diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Bio je predsednik Saveza studenata Ekonomskog fakulteta, i aktivni član u organizacijama AIESEC i SUSEF. Jedan je od osnivača Pokreta studenata Srbije. Od stručnih veština posebno ističe visok nivo znanja Microsoft Office-a, izradu biznis planova, organizaciju rada, timski rad i rukovođenje timom. Njegov uspeh potvrđuju evropski projekti u oblasti upravljanja resursima i zaštita životne sredine, i proučavanje ekonomskog položaja Srbije.

Branko Krsmanović – Startap centar Niš

Branko je pravnik sa velikim iskustvom u oblasti prodaje i marketinga. Osnivač je bioskopa Kupina film i udruženja „Mladi ambasadori“, proglašenog za najperspektivniju ideju u Evropi 2014. i 2015. godine, a čiji je cilj promocija kulture, sporta i preduzetništva. Član je savetodavnog odbora „European Blockchain Hub“, a trenutno radi kao Konsultant za poslovno upravljanje u Startap centru u Nišu.

Bojana Golubović

Bojana je profesor filozofije u gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu, i preduzetnica sa desetogodišnjim iskustvom. U slobodno vreme bavi se osnaživanjem žena u procesu osamostaljivanja u poslovanju, kroz programe Women Lead pri Američkom kutku u Nišu, i Kurs za osnaživanje ženskog preduzetništva pri Debatnom klubu grada Niša. Profesionalno se bavi debatom kao instruktor u SAD i kao sudija na međunarodnim turnirima, a javni nastup i govorništvo podučava kao TED-Ed inovativni edukator u okviru TED-Ed klubova. Ekspert je u programima Kuće Ane Frank, Saveta Evrope i Erasmus+.

Sponzori i partneri

“Be smart and start” 2019. godine sponzorisali su: Erste banka Srbije, kao zlatni sponzor seminara, turistička agencija “Magic Travel” iz Niša, i organizacija “ReSet”, koji su dodelili nagradna putovanja najsrećnijim učesnicima.

Pauze za kafu i ručak ova tri dana sponzorisali su: “Čarobni zalogaj”, Pekara “Branković”, Coca-cola, Amor kafa, Pasta bar 2×2, restoran “Family house” i “Family Vit”.

Partneri seminara su ove godine bili: No limit hub, Regionalna razvojna agencija “Jug”, Agencija za privredne registre i Startap centar Niš, iz kojih su nam došli i predavači.

hhhhhhvhgghghgkjhztt