Укратко о Нишу

By September 25, 2020ComeToNis, Opšte

Ниш је трећи највећи град у Србији🥉.  Лежи на реци Нишави у котлини, те је тиме окружен клисурама и планинама🗻. Иако је мало познато, Ниш је град са изненађујуће богатом како историјом, тако и културом.

Поноси се једном од највећих историјских личности Византије, Константином Великим, римским императором. Медијана са својим музејем један је од доказа да је Ниш био изузетно важан део Византије, када је ова регија била познатија под именом Наис. Због свог географског положаја, Ниш се поноси и именом “Капије” Истока и Запада.

Затим је био део Османског царства, под којим је био скоро 500 година. Ћеле кула, место у којем су сакупљане лобање српских хероја, сведочи о бици на Чегру. У Првом светском рату, град је био окупиран од стране Немаца и Бугара.
У Другом светском рату, Ниш је претрпео многа разарања града и насилно понашање над његовим становницима, о чему сведочи концентрациони логор “Црвени крст”.

Након тога, Нишу је требало доста времена да се опорави. Иако тај процес и даље траје, град је данас једна од главних дестинација за туристе. 🗺️ Богат је традицијом од културе до хране, пића и музике, а када Сунце зађе, пружа најбоље проводе, без обзира на то да ли преферирате кафане, клубове, свирке или мирно вече проведено у кругу најближих пријатеља на кеју, поред Нишаве.🎸🎉

Vesti

Projekti